Op 2 november 2009, bracht een Russische Rockot raket de PROBA2-satelliet in een baan om de Aarde. De wetenschappelijke missie van PROBA2 wordt geleid door wetenschappers van de Koninklijke Sterrenwacht van België in Brussel. In de vijf jaren sedert de lancering draaide PROBA2 al meer dan 25000 rondjes om de Aarde — meer dan een miljard kilometer —, maakte de satelliet meer dan een miljoen beelden van de Zon, en werden meer dan 6000 zonnevlammen waargenomen.
Een artistieke voorstelling van PROBA2 die de Zon waarneemt. Klik op de afbeelding voor de volledige resolutie. (beeld van ESA/PROBA2)
Naast verschillende nieuwe ruimtevaarttechnologiën, bevat de PROBA2-satelliet twee instrumenten om de Zon waar te nemen: SWAP, een ultra-violet telescoop, en LYRA, een radiometer die de lichtintensiteit in verschillende golflengtes meet. Samen leveren deze twee instrumenten belangrijke informatie () over de zonnefenomenen die het ruimteweer bepalen in de omgeving van de Aarde. De waarnemingen van de Zon hebben geleid tot tientallen publicaties in wetenschappelijke tijdschriften () en nog veel meer presentaties op internationale wetenschappelijke conferenties.
Om de vijfde verjaardag van PROBA2 te vieren, heeft het PROBA2 Science Center team aan de Koninklijke Sterrenwacht van België de belangrijkste waarnemingen verzameld die SWAP en LYRA gemaakt hebben tijdens de vijf jaren in de ruimte.
Op 14 oktober 2014, werd op de Zon één van de grootste zonnevlekken van de huidige zonnecyclus zichtbaar. Deze zonnevlek veroorzaakte een grote uitbarsting en een zonnevlam die aanleiding gaven tot een spectaculair systeem van magnetische lussen op de Zon. SWAP heeft deze dramatische gebeurtenis, die zich over verschillende dagen voltrok, duidelijk waargenomen. Dit heeft geleid tot één van de meest spectaculaire animaties van de afgelopen vijf jaar.
Terwijl deze vlek over de Zon trok, produceerde ze verschillende grote zonnevlammen uit klasse X, de helderste klasse die er is, wat de periode tussen 17 en 27 oktober tot de meest actieve maakt van de huidige zonnecyclus. Waarnemingen met LYRA gaven een nooit geziene kijk op deze vlammen.
Een zonnevlam van lange duur, gezien door LYRA in oktober 2014. Dit was de eerste vlam uitgestoten door de grote zonnevlek en is de vlam die samenging met de bovenstaande SWAP-animatie.
LYRA-lichtcurves van de eerste zonsverduistering waargenomen door PROBA2, slechts een paar dagen nadat de instrumenten aangezet werden. De vervorming van de zwarte en blauwe LYRA-curves wordt veroorzaakt door een enorm grote, heldere zonnevlek op het noordelijk halfrond van de Zon. Een SWAP animatie van die gebeurtenis kan je hier zien.
Een animatie van de missie, inclusief simulaties van het in een baan brengen van de satelliet, uitgebracht ten tijde van de lancering, is beschikbaar via de ESA website.
De verwezenlijkingen van PROBA2 zijn het resultaat van de bijdragen van vele partners, zowel uit België als uit het buitenland. Het PROBA2 Science Center team is bijzonder erkentelijk voor de bijdragen van het European Space Agency en haar Station in Redu evenals het PRODEX Programma, het Belgian Science Policy Office, het Centre Spatial de Liège, het Physikalisch-Meteorologisches Observatorium Davos, QinetiQ, de Koninklijke Sterrenwacht van België en haar Solar-Terrestrial Centre of Excellence en Solar Influences Data Analysis Center, en vele anderen.